30-06

Uitspraak Estro zet de pre-pack op zijn kop

10:56 uur | 12 Reacties

Het Europees Hof van Justitie heeft recent in de Estro zaak uitgemaakt dat bij een doorstart middels een pre-pack sprake is van een overgang van onderneming.

Hoewel bij een pre-pack de doorstart geeffectueerd wordt na de faillietverklaring is het Hof van Justitie van oordeel dat de pre-pack procedure zoals die in Nederland buiten de wet om vorm heeft gekregen geen procedure is die als doel heeft om het vermogen van de onderneming te liquideren. Hoewel de pre-pack bedoeld is om een zo hoog mogelijk opbrengst de genereren voor crediteuren leidt dit niet tot de conclusie dat de pre-pack procedure bedoeld is om het vermogen van de onderneming te liquideren. Omdat in de pre-pack procedure de doorstart tot in de kleinste details wordt voorbereid, beoogt die procedure volgens het Hof van Justitie in de eerste plaats de overgang van de onderneming. Omdat de pre-pack procedure niet bedoeld is om de onderneming te liquideren, behouden werknemers hun rechten bij overgang van de onderneming inhoudende dat de rechten en verplichtingen van rechtswege over op de verkrijger van de onderneming (art. 7: 663 B.W.).

Dit betekent dat in theorie dat alle werknemers die ontslagen bij een doorstart na een pre-pack dit ontslag kunnen aanvechten en alsnog op basis van overgang van onderneming kunnen eisen dat de rechten en verplichtingen uit hoofde van de arbeidsovereenkomst zijn overgegaan op de verkrijgende onderneming.

Dit betekent in ieder geval dat bij de verkrijgende onderneming aanspraak gemaakt kan worden op het verschil in het salaris bij dienstverband en ontvangen WW. Ook heeft het UWV mogelijk ook grote claim op de verkrijgende onderneming voor ten onrechte betaalde ww-uitkeringen.
Dit kan voorts gevolgen hebben voor crediteuren in pre-pack faillissement die benadeeld zijn omdat een groot deel van de gecreƫerde boedelwaarde gebruikt is om (achteraf ten onrechte) het UWV te betalen. De boedels van deze pre-pack faillissement hebben mogelijk een regresvordering verkregen op de verkrijgende onderneming. Interessant is om te weten wat de curatoren van die boedels hiermee gaan doen, aangezien zij natuurlijk hun fiat verleend hebben aan de doorstart.

Voor werknemers en crediteuren is de uitspraak in de Estro zaak in ieder geval meer dan interessant te noemen. Mocht u vragen hebben naar aanleiding van de Estro uitspraak en de gevolgen daarvan op uw positie neemt u dan contact op met Vincent Rutgers. Hij staat u hierin graag te woord.

Reactie(s)

Haywardurb  woensdag 29 september 2021 53:21

Western Europe also formed

Weaponjce  vrijdag 17 september 2021 01:15

consists of the book itself

Rubberepb  woensdag 12 mei 2021 29:14

Western Europe also formed

Leupoldfte  donderdag 15 april 2021 46:20

55 thousand Greek, 30 thousand Armenian

Fenderwpf  dinsdag 26 januari 2021 12:19

consists of the book itself

Extractionoyl  woensdag 20 januari 2021 24:18

Middle Ages as in Western

Fortressuxf  maandag 18 januari 2021 01:20

the best poets of his era and

Backlitpzu  vrijdag 15 januari 2021 17:2

At the same time, many antique

Focuskkz  maandag 11 januari 2021 29:12

antiquities. These are the Egyptian papyri

Marshalljab  dinsdag 5 januari 2021 31:22

Many calligraphers have acquired

Martin Huissoon  donderdag 6 juni 2019 08:16

Dag Vincent, geldt dit ook voor crediteuren zoals in dit geval? In 2013 heeft Estro ten onrechte ca. 12.000 euro betaling/toeslag ontvangen van de belastingdienst. Dit zou men terug betalen, maar werden echter ingehaald door het “faillissement”van Estro en betaalde dus niets.
Nu claimt de belastingdienst wel nog steeds die 12.000 bij mijn ex-vriendin. Valt er aan de kant van Estro nog wat te claimen?

vincent  vrijdag 30 juni 2017 57:10

test

Een reactie plaatsen

Uw e-mailadres wordt niet aan andere bezoekers getoond