01-05

Tradefairs in China en namaak: pas op!

15:08 uur | Reageren

Importeer je uit China voor verkoop in Nederland? Blijf bewust van namaak of inbreukmakende producten.  Doe onderzoek en neem voorzorgmaatregelen.

Het komt vaak voor dat producten via Chinese tradefairs, rechtstreeks of via de Nederlandse tussenhandel in Nederlandse winkels terecht komen. Inkopers en tussenhandelaren duiken massaal op die beurzen, waar de sky de limit is. Alles maar dan ook alles is te verkrijgen. Bovendien blijkt alles ook naar wens aan te passen zijn.

Het is daarbij nog knap lastig om origineel in te kopen. Chinese producenten zijn volledig op de hoogte van de komende trends qua kleur, design en vormgeving. Deze trends worden in overvloed aangeboden, en vinden gretig aftrek, wat vervolgens maanden later te zien is in de diverse winkelketens in Nederland.

Het gevaar bestaat dat door het massale aanbod van vergelijkbare producten door diverse Chinese leveranciers de indruk ontstaat dat de producten originele designs zijn of, in ieder geval, niet inbreukmakend zijn.

Ze worden tenslotte massaal aangeboden op de beurs en massaal ingekocht. Daarbij vergeet men echter dat de Chinese producenten een neus voor trends hebben ontwikkeld (d.w.z. heel teams die daar een 24 uur taak aan hebben). De meest hippe en nieuwe ontwerpers en design labels worden gevolgd. Deze nieuwste trends worden vervolgens met een eigen saus er over gepresenteerd aan kopers. De producten wijken vaak onvoldoende af van het origineel.

Het advies dan ook: blijf er altijd alert op dat aangeboden producten namaak kunnen zijn of onvoldoende kunnen afwijken van originele ontwerpen. Doe, voor zover mogelijk, onderzoek naar de herkomst en originaliteit van de producten. Hou er rekening mee dat ook basaal uitziende producten, zoals woonproducten, toch als nieuw en oorspronkelijk gezien kunnen worden en auteursrechtelijke bescherming kunnen hebben. Dat vergelijkbare producten ook bij anderen in de winkel liggen en door anderen zijn ingekocht, zegt een rechter niets.

Nog een reden om slim in te kopen en weinig voorraad aan te houden, en misschien te kiezen voor een aparte inkoop entiteit. Hou er rekening mee dat winkelketens de aansprakelijkheid en schade (contractueel) zullen afwenden op hun leveranciers. Bij de producent in China valt meestal weinig te halen.

Mocht u hierover advies wensen of op grond van inbreuk worden aangesproken, neemt u dan contact op met onze IE specialist, Vincent Rutgers, via rutgers@flexadvocaten.nl of ons algemene nummer.

Reactie(s)

Een reactie plaatsen

Uw e-mailadres wordt niet aan andere bezoekers getoond