28-04

Verplicht vakantiedagen opnemen bij einde dienstverband?

22:13 uur | 70 Reacties

Vaak hebben werknemers bij het einde van het dienstverband nog vakantiedagen openstaan. Als dit er veel zijn, zal de werkgever proberen om deze door de werknemer voor het einde van het dienstverband op te laten nemen. Zeker als het werk is weggevallen of de relatie is verstoord, zal de werkgever daar belang bij hebben.

Maar kan de werkgever de werknemer hiertoe verplichten? Nee dat kan hij niet. De regels voor het opnemen van vakantiedagen bij het einde van het dienstverband zijn gelijk aan die van tijdens het dienstverband. Dat betekent dat de werkgever de tijdstippen van aanvang en einde van de vakantie vaststelt overeenkomstig de wensen van de werknemer. Het keuzemoment ligt dus bij de werknemer.

Het dwingen tot het opnemen door de werkgever van openstaande vakantiedagen kan dus niet. Maar daar staat ook tegenover dat de werknemer niet kan afdwingen dat hij zijn openstaande vakantiedagen voor het einde van het dienstverband opneemt. Een en ander dient in overleg te gebeuren. Het is denkbaar dat de werkgever hiermee niet akkoord gaat bijvoorbeeld wegens bedrijfseconomische redenen, maar de praktijk leert dat het veelal juist de werkgever is die de openstaande vakantiedagen wil laten opnemen voor einde dienstverband.

Als je als werknemer ervoor kiest om niet akkoord te gaan met het opnemen van de openstaande vakantiedagen voor einde dienstverband, dan dienen deze uitbetaald te worden bij einde dienstverband.

Dat is alleen anders als daarover andere afspraken worden gemaakt, bijvoorbeeld als een vertrekregeling wordt overeengekomen bij een beëindiging met wederzijds goedvinden. In de regel worden de gemaakte afspraken dan vastgelegd in een zogenaamde beëindigingsovereenkomst. Let er daarbij dan op dat veelal in dergelijke overeenkomsten van de kant van de werkgever wordt opgenomen dat de openstaande vakantiedagen geacht worden te zijn opgenomen, zeker in het geval de werknemer op non-actief staat. Daarmee geeft u dus uw opgebouwde vakantiedagen weg en deze worden niet uitgekeerd bij einde dienstverband. Voordat u dergelijke overeenkomsten tekent doet u er dan ook verstandig aan daarover eerst
juridisch advies in te winnen.

Groeten van Flexadvocaten,

Roelien Huges

Reactie(s)

M van Klinken  zaterdag 13 mei 2023 27:15

Goedemiddag
Ik heb zelf ontslag genomen per 1 augustus. Mijn werkgever bied me nu aan om 1 of 2 maanden later met ontslag te gaan, wel per 1 augustus te beginnen met mijn nieuwe baan en dus 1 of 2 maanden dubbel salaris te krijgen. Mag dit? En hoe zit het met de loonheffingskorting?
Vast bedankt!

Liselore Bakker  zondag 30 april 2023 51:13

Geachte mevrouw / heer , Ik heb voor de derde keer een half jaar contract gekregen met de mededeling na het laatste geen vast contract te krijgen en dat ik geen verlening krijg. Dit betekend dat het dan voor mij stopt bij deze werkgever, Nu heb ik een nieuwe baan gevonden en heb ik zelf ontslag genomen, Helaas mag ik van mijn werkgever mijn vakantiedagen niet opnemen .het gaat in totaal om ongeveer 100 uur. Ik heb 1 maand opzegtermijn.
Mijn grote vraag is:
Kan en mag mijn werkgever mij dwingen om tot de laatste dag te werken? IK ben namelijk niet van plan de dagen uit te laten betalen i.v.m. de belasting.
graag lees ik zsm van u,
Alvast mijn dank!
Mvg,

Diana van Leuveren  vrijdag 17 februari 2023 20:12

Geachte , Heb zelf ontslag genomen, omdat ik een andere baan heb gevonden. maar mag van mijn werkgever mijn vakantiedagen niet opnemen .het gaat in totaal om 44 uur waarvan ik er 28 wil openemen. Ik heb 2 maanden opzegtermijn. bij het indienen van mijn ontslag heb ik aangegeven wel tot het eind te blijven werken, ik kan het niet opbrengen. Ik werk er 25 jaar. Kan mijn werkgever mij dwingen om tot de laatste dag te werken.

Jeremy D'Acosta  maandag 9 mei 2022 05:12

Zat ooit bij een werkgever waar ik een aantal keer behoorlijk aantoonbaar was genaaid. Hierdoor wilde ik weg. Ik had mijn verzoek ingediend met een datum waarbij ik alle vakantiedagen op zou maken. Dit verzoek werd niet gehonoreerd.

Hierna had ik mij ziek gemeld. 2 keer de bedrijfsarts bezocht met de bewijzen dat ik meerdere keren hard genaaid was (o.a. verlofdagen die niet klopten), geen dag meer gewerkt en alle vakantiedagen alsnog uitbetaald.

Ergo: de ziekteprocedure kan makkelijk opgerekt worden naar 1 maand, hierdoor zit je al aan de tax voor de opzegtermijn. Als ze je willen naaien dan zou ik dat zo doen, vooral als het high-class zakenmannetjes zijn.

martine  dinsdag 5 april 2022 40:13

Geachte , Heb zelf ontslag genomen, omdat ik een andere baan heb gevonden. maar mag van mijn werkgever mijn vakantiedagen niet opnemen .het gaat in totaal om 45 uur Ik heb een maand opzegtermijn Kan mijn werkgever mij dwingen om tot de laatste dag te werken. IK ben namelijk niet van plan de dagen uit te laten betalen i.v.m. de belasting.

Bert  zondag 6 juni 2021 43:16

Geachte Lezer, Heb zelf ontslag genomen, maar mag van mijn werkgever mijn vakantiedagen niet opnemen. Ik heb een maand opzegtermijn en ik heb al water bij de wijn gedaan om nog twee weken te werken. Kan mij werknemer dwingen om tot de laatste dag te werken. IK ben namelijk niet van plan de dagen uit te laten betalen i.v.m. de belasting.

Joris  vrijdag 16 april 2021 49:14

Mijn contract loopt 30 juni af en ik heb nog 30,5 dagen vakantiedagen open staan
Mag de werkgever weigeren om deze op te nemen ?

Monica de Kivit  donderdag 11 maart 2021 11:12

Goedemorgen ,
Mijn contract loopt tot 1 april ( vast contract van 20 uur) nu had ik nog vakantie uren staan en heb met wederzijds goedvinden deze direct opgenomen. Nu is mijn vraag heb ik nu recht op uitbetaling tot 1 april en vakantie geld? En moet mijn baas dit duidelijk op papier zetten?
Gr Monica

tvanderlee  donderdag 19 november 2020 46:7

Ik heb mijn ontslag ingediend, nu wil mijn huidige werkgever mijn ingediende verlof niet inwilligen omdat men zegt het is druk. nu zij n er nog genoeg collegas die het werk kunnen overnemen. mag een werkgever dit zomaar wigeren

Hester Beudeker  maandag 9 november 2020 13:14

Geachte Vincent, Heb zelf ontslag genomen, maar mag van mijn werkgever mijn vakantiedagen niet opnemen ivm drukte. Heb per mijn contract 1 maand opzegtermijn. Als ik mijn opzegtermijn met 1 maand verleng, mag ik dan wel mijn vakantiedagen opnemen?
Bij voorbaat dank
Met vriendelijke groet

P.C.Verbeek  maandag 26 oktober 2020 39:13

In mijn vaststellingsovereenkomst staat dat ik vanaf datum ondertekening tot de daadwerkelijke datum ontslag (1 maand) vrijgesteld zal worden van werkzaamheden en dat ik gebruik zal maken van mijn verlofsaldo. Er staat verder dat mijn werkgever indien mijn verlofsaldo niet toereikend is om de gehele periode te kunnen overbruggen tot einde dienstverband mijn salaris zal doorbetalen.
Mijn verlofsaldo is echter wel toereikend maar ik vind het een beetje raar want ik krijg nu het gevoel dat als ik mijn verlofdagen op neem een “sigaar uit eigen doos krijg”, want als mijn saldo 0 zou zijn gelden de zelfde voorwaarden (vrijstelling van werkzaamheden)
Kan ik zeggen dat ik hier niet mee akkoord ga en dat ik mijn verlof dagen uitbetaald wil krijgen?

AvBS  vrijdag 23 oktober 2020 15:9

Onlangs heb ik mijn arbeidsovereenkomst bij mijn huidige werkgever opgezegd en ga ik per 30 november 2020 starten bij mijn nieuwe werkgever. Nu had ik nog vakantiedagen staan welke ik in de laatste week opneem.
Mag ik tijdens deze laatste week al wel werken bij mijn nieuwe werkgever om uren op te bouwen voor de vakantie tussen kerst en nieuw?

Hoor graag van u.

etwan  zaterdag 29 augustus 2020 52:18

Mijn werkgever heeft me laten weten dat na 3 jaar werken me contract niet om word gezet in een vast dienstverband. ok maar hij wil dat ik nu 2 weken opneem (laatste 2 weken van mijn contract)

Ik vertelde dat ik dit niet wil en dat ik het uitbetaald wil krijgen. Zijn verweer nu is dat ik verplicht 2 weken vrij moet nemen omdat je in 365 dagen minimaal 2 weken aan een gesloten vakantie moet hebben.

Ben ik hierdoor verplicht toch akkoord te gaan? (horeca COA bij NS)

met vriendelijke groet etwan

H.Cakirer  vrijdag 17 juli 2020 29:15

mijn contract van 7 maanden loopt op 6 augustus 2020 af ik heb nog opgebouwde vakantiedagen de werkgever wil mij een oproepcontract aanbieden ik werk momenteel 32 uur per week , mag dat en zo niet mag ik mijn vakantie dagen opnemen voordat mijn contract verloopt de werkgever weigert mijn vakantie dagen op te nemen ( ik werk als hotelreceptionist ).

Marco  zaterdag 16 mei 2020 42:22

Ik ben geinteresseerd in het antwoord op de vraag van Sheila Ankersmit woensdag 31 oktober 2018 55:17

Laurent  woensdag 23 oktober 2019 40:12

Hallo ik begin per 1 maart bij een nieuwe baan en heb een opzegtermijn van 1 maand dus per 1 februari zeg ik mijn contract op, hoe zit het dan met vakantie dagen die ik weer in het nieuwe jaar krijg? hoeveel dagen krijg ik dan minder of gewoon zelfde aantal als normaal en kan ik die opnemen dan?

A. van den Bussche  zaterdag 27 juli 2019 54:13

Ik heb een contract tot 22 september. Nu heb ik een nieuwe baan gevonden. Die wil dat ik graag per 01 september begin. Wat is nu verstandig?
1. Mijn huidige contract niet verlengen en mijn vakantiedagen opnemen. Die heb ik namelijk genoeg om voor 1 september te stoppen.
2. Per 1 september ontslag nemen en de vakantiedagen laten uitbetalen.
Wat is het beste om te doen?

Conny koekebakker  maandag 22 juli 2019 37:14

Ik heb mijn baan opgezegd en nou had ik nog dagen staan en wilde doe nog opnemen
Maar omdat het bij mijn werk dan drukke periode is zeggen hun dat dat niet gaat opnemen dus hun betalen ze uit
Ben ik verplicht om ze uit te laten betalen en ben ik verplicht om dan toch te werken

Marijke van Dun  zaterdag 13 juli 2019 47:12

per 1 augustus ontslag gekregen, maar vanaf
20 juli is de school gesloten waarop ik werk. Er is dus geen werk meer voor mij, tot 1 augustus.
Mijn overige vrije dagen worden verrekend met de dagen dat ik dus niet kan werken.
Mag dit?

Henri Druijts  woensdag 23 januari 2019 03:13

Waarschijnlijk wordt mijn contract niet verlengd. Eindigt op 28-02-2019. Echter ik heb nog 20 vrije dagen staan van vorig jaar en de nieuwe van dit jaar. Ik wil deze dagen niet laten uitbetalen maar opnemen voor einde contract. Is dit mogelijk?

vrijdag 16 november 2018 15:17

Ik heb afgelopen maandag ontslag ingediend, waar ik 2 maanden opzeg termijn heb ivm vast contract..
Ik heb voldoende vakantie uren/dagen over en dat wil ik gaan gebruiken. Alleen omdat het een drukke maand word voor de werkgever (november/december) ben ik bang dat ze me geen vrije dagen gaan geven..
mijn vraag is of het wettelijk is vast gesteld. Dat ze mij moeten vrij geven

Sheila Ankersmit  woensdag 31 oktober 2018 55:17

Mijn 3e tijdelijke contract wordt niet verlengd. Dit heb ik een maand van te voren te horen gekregen. Nu heb ik nog vakantie uren + overwerken staan.

De werkgever heeft mij vrij gesteld van werk, maar wil mijn vakantieuren en overwerk uren gebruiken om de laatste maand te betalen. Mag dit zomaar, want nu betaal ik die laatste maand zelf, mijn contract loopt nog een maand door. Ik ben zelf bereid om de laatste maand gewoon te werken.

Monique  woensdag 26 september 2018 52:17

Binnen welk termijn moet er uitbetaald worden. Heb maand van te voren opgezegd en neem geen dagen op. Gewoon met wederzijds goedkeuren. Nu moet ik een maand wachten op mijn vakantiegeld en overuren….

Marcel peeters  dinsdag 11 september 2018 16:10

Beste, ik heb op tijd mijn baan opgezegd zodat ik per 1oct kan beginnen bij mijn nieuwe baan. Dat is per brief ook goedgekeurd. Echter ik heb nog 70 overuren staan die ik in vrije tijd wil compenseren. Nu willen ze dit uitbetalen en mij tot het einde van de maand sept op de werkvloer laten staan. Er staat in mijn contract niets vermeld dat dit kan. Ik heb liever vrije tijd dat ik even kan afschakelen.
Mvg Marcel

Marjolein  donderdag 14 juni 2018 52:13

Ik heb per 1 augustus een nieuwe baan. Nu heb ik netjes 1,5 maand van te voren dit aangegeven bij mijn huidige baan (zelfs een halve maand eerder, want je hebt een maand opzegtermijn). Nu heb ik dus 120 uur verlof staan, maar mag er niks van opnemen.. Kunnen ze dit zomaar maken? Ik krijg het uiteraard wel uitbetaald, maar dan verdwijnt de helft naar de belasting en al zijn het maar een paar dagen ik zou zo graag nog even bij willen komen voor ik me weer in een nieuwe baan stort…

Willemijn Meijer  dinsdag 17 april 2018 38:17

Goedemiddag,

Ik werk via detachering bureau. Ik ben vrijdag 23 feb ontslagen op mijn ziektedag. De detach bureau had mij zaterdag 24 feb dat aan mij medegedeeld. Ze zei als ik mij maandag beter meld, dan gaat de opdrachtgever jou mnd uit betalen. Je hoeft dan niet meer terug te komen op kantoor. Ze hebben nu laatste 2 weken vakantie uren ingeboekt. Ik zou eerste instantie op vakantie in maart gaan, maar dat heb ik omgeruild met vakantie van december. Administratie heeft nooit het verlof brief erscheurd. Nu geven ze aan dat ze mij de uren niet gaan uitbetalen. Wat zijn mijn rechten?

Hsvo  maandag 8 januari 2018 33:22

Bij de ontslagbrief heb ik aangegeven dat ik een geheel of gedeelte van mijn vrije dagen wil opnemen.

Mag dit zomaar geweigerd worden. Er werken 3 accountants en ikzelf werk als relatiebeheerder en heb daarnaast nog 18 collega’s dus er is geen verstoring van het bedrijfsproces. Daarnaast is het personeel opgestookt en mag ik klanten niet vertellen van mijn vertrek. Ik ben vernemend wel afscheid te nemen van klanten en wil dit dan wel doen en heb dit ook al gedaan. Mijn bazin wil nu geen vrij geven en vertellen dat ik niet mijn klanten mag inlichten/afscheid nemen ik ga hiermee niet akkoord. Welke rechten heb ik? Onze relatie is verstoord en ik ga al een week met hoofdpijn naar het werk en slaap slecht.

Ik hoor graag van u.

marleen wintraeken  woensdag 20 December 2017 03:9

geachte ik ga binnenkort met pensioen. Echter ik heb nog 100 verlofdagen staan. Mijn werkgever wil dat ik ze nu opneem maar ik wil dat ze uitbetaald worden. Kan ik dit eisen?

Vincent van Son  vrijdag 1 December 2017 31:10

Het contract van mijn vrouw weekend bij een particuliere zorginstelling (mensen m et eenwordt niet verlengd. Er werd meteen bij gezegd dat de nig openstaande dagen/uren opgenomen mochten worden zodat zij per direct thuis mijn blijven. Hier heeft mijn vrouw echter vriendelijk voor bedankt en zij heeft aangegeven liever te blijven werken.
Afgelopen woensdagavond heeft zij een nachtdienst gedraaid waarna er nog 4 zouden volgen. Gisteravond is zij weer gewoon naar het werk gegaan waar haar door de leiding werd verteld dat een client dusdanig overstuur is geraakt in de eerste nacht dat het beter was dat mijn vrouw per direct zou stoppen….
Betreffende cliënt vraagt in de nacht regelmatig om een toiletbezoek en het enige wat mijn vrouw heeft gezegd na weer een belletje was “moet u nu alweer naar het toilet? U bent 15 minuten geleden nog geweest”.
De werkgever gaat ervan uit dat mijn vrouw nu vakantiedagen opneemt maar zij heeft aangegeven te willen blijven werken.
Afgelopen nacht had de werkgever zelfs al een andere werknemer opgeroepen om de nacht van mijn vrouw over te nemen.
Wat kunnen nu de vervolgstappen van haar zijn?

Pauline  zondag 15 oktober 2017 21:21

Mijn vastcontract wordt per 1-1-2018 stopgezet omdat er vanaf dan te weinig werkzaamheden zijn. Op dit moment heb ik nog 2.5 week aan vakantie uren staan en deze mag ik niet opnemen ivm onderbezetting de rest van dit jaar. Ook is uitbetalen geen mogelijkheid geeft de werkgever aan.
Wanneer ik een sollicitatiegesprek heb krijg ik hier geen vrij voor. Wanneer ik voor het eind van dit jaar ander werk heb gevonden, en mij aan mijn maand opzegtermijn houd, mag ik ook niet mijn uren opnemen Om eventueel mijn nieuwe werkgever tegemoet kan zien door daar eerder te beginnen. of eerder nieuwe werk te vinden.
Wat kan ik hier tegen doen, want in mijn ogen belemmerd mijn huidige werkgever mij hiermee om nieuw werk te vinden.
Bij voorbaat dank

jan pechvogel  zaterdag 15 juli 2017 28:17

mijn werkgever gaat mijn contract niet verlengen. het is nu half juli, ik heb nog geen vakantie gehad. 1e hij wil ureb tekort vorig jaar ivm scholing ineens verrekenen. 2e hij gaat 6weken op vakantie buitenland. ik kan dus ook niet gaan werken ben enigste knecht! 3e dit deed hij ook vorig jaar! zodat ik daarom uren tekort kom. nu krijg ik volgens hem geen salaris wegens uren tekort vorig jaar,maar dit jaar heb ik geen vakantie dagen opgenomen! misschien totaal 2 . wat te doen

Ad van der Linden  woensdag 10 mei 2017 22:11

kreeg 8 mei te horen dat mijn contract van 6 mnd wat loopt tot 14-05-2017 niet verlengd wordt. Heb een maand van te voren geen aanzegbrief gekregen. Betekent dat werkgever mij 1 maand extra moet betalen. Nu zegt hij, werk dan nog maar een maand. Ik heb nog vrije dagen, kan hij mij dwingen deze op te nemen ipv uitbetalen en ben ik eigenlijk nog verplicht te komen omdat mijn contract per 14-05 eindigd.

Antoinette  maandag 8 mei 2017 20:14

Ik heb een vraagje. Ik ben aan het zoeken naar een andere baan. Stel ik heb ergens anders een baan gevonden mag ik dan mijn vakantieuren opnemen? Moet mijn huidige werkgever dit goedvinden? Ik wil namelijk wel ff kunnen ademen voordat ik aan een nieuwe job begin. Mijn ‘vakantie’ staat al gepland, maar kan ik deze intrekken en deze verschuiven?

Dus; Als ik mijn vakantieuren eerder op wil nemen zodat ik vakantie heb voordat ik aan de nieuwe baan begin; is mijn werkgever verplicht mij dan vrij te geven?

Joyce  donderdag 20 april 2017 34:11

Ik ga uit dienst per 1 juni en dien vakantiedagen op te nemen vanaf 11 mei.

Mijn baas geeft aan dat ik per direct weg mag (werkzaamheden zijn gestopt voor mij) maar alleen de rotklusjes nog doen).

Nu wil ik dit niet 2 weken aaneengesloten opnemen maar vanaf per direct in laten gaan (iedere dag dat ik werk 3 uur inleveren).

Moet mijn werkgever hiermee akkoord gaan? Aangezien ik toch maar voor spek en bonen hier zit?

De vrije uren wil ik gebruiken om mijn examen te leren (voor toekomstige baan). Dit examen is al op 10 juni.

Ik ben benieuwd naar het antwoord.

Groeten Joyce

Ik

Joke Hakkenbroek  maandag 17 april 2017 48:12

maandag 17-4-2017
22-november-2017 ga ik met pensioen 9 maanden na mijn 65ste.ik werk in de kraam 60% ik zou mijn ongeveer 288uur vakantie uren + wat ik ook nog opbouw dit jaar wat er nog bijkomt,vanaf sept ongeveer willen opnemen
sept moet ik 91 uur werken 21 dagen
okt 95 uur,22dagen
nov 95 uur,22 dagen
Ik kraam al ongeveer 40 jaar ruim,en bij deze werkgever ,4 jaar bijna.
In deze maanden wil ik dus mijn werkuren vakantiedagen nemen ook zo verdeeld dus,als ik dat zo wil moet mijn werkgever dat dan ook doen.Hij heeft nu gezegd dat ik vakantieuren kan opnemen ,van 10-10-2017 tot 19-11-11-2017 mijn AOW dus,
groeten Joke

Eline  dinsdag 14 maart 2017 27:0

Ik heb besloten om mijn contract van 24 uur om te laten zetten naar een 0 uren contract maar ik heb nog bijna 10 weken vakantie staan. Sta ik in mijn recht om dat op te nemen voordat Mn contract omgezet gaat worden of kunnen ze me verplichten om het uit te laten betalen?
Hoor graag of ik in mijn recht sta om ze op te kunnen nemen ipv uitbetalen.
Bij voorbaat dank

Ilse van de Vondervoort  vrijdag 10 maart 2017 05:16

Mijn contract loopt over 1,5 week af en ik heb nog ongeveer 40 uur vakantie staan. Dit kan ik niet opmaken voor de einddatum van het contract (heb nog verplichtingen), maar ik heb vandaag ook te horen gekregen dat mijn werkgever de uren niet uit gaat/kan betalen. Wat zijn mijn rechten? Ik dacht dat de werkgever verplicht was deze uren uit te betalen?

Carmen  woensdag 22 februari 2017 07:12

Deze week heb ik gehoord dat mijn contract niet verlengd wordt mijn laatste werkdag zal 25 mei zijn. Ik heb nog 5 weken vakantiedagen staan is het slim om deze uit te laten betalen of gedeeltelijk uit te laten betalen?. Kan dit wel of hoe gaat dit eigenlijk. Ik hoor graag van u wat hiervan de regels zijn.
Bij voorbaat dank.

Sjaan  maandag 23 januari 2017 06:23

Mijn contract loopt op 1 maart a.s. af. Ik heb nog helemaal geen vakantie opgenomen voor dit jaar. Is het wettelijk toegestaan dat ik ervoor kies om mijn vakantiedagen op te nemen zodat ik eerder weg kan van mijn huidige werkgever of kan mijn werkgever eisen dat hij het wilt gaan uitbetalen waardoor ik tot eind februari moet werken.

Ik hoor graag van u.

m.v.g.
Sjaan

Niels van Kerkhoven  donderdag 15 December 2016 28:8

Tot 1-1-2017 werk ik voor een uitzendbureau. Mijn werkzaamheden lopen volgende week af maar mijn contract nog niet en het uitzendbureau geeft aan al mijn dagen op te nemen en indien te kort kom ik moet betalen voor de overgebleven dagen.
Kan een uitzendbureau dit verplichten?
Groeten,
Niels

Isabelle  maandag 28 november 2016 33:16

Mijn situatie is anders. Misschien hebben jullie daar een antwoord op. Mij contract voor 6 maanden loopt op 13 december af. Ik heb al meerdere malen aangegeven dat ik graag zou horen of het wordt verlengd of niet. Tot op heden (28-11) heeft men mij nog niets meegedeeld en word ik in het ongewissen gelaten.. Ik heb ook aangegeven, dat ik nog 10 vakantiedagen heb die ik graag voor einde contract wil opnemen. Kan ik die zomaar opnemen. Aangezien ik geen reactie krijg van het management en het wel tijdig heb aangegeven. Volgens het UWV moet ik doorwerken tot einde contract en krijg ik mijn dagen uitbetaald als ik geen toestemming krijg voor mijn vakantie. Maar dat is voor mij helemaal niet interessant.

Ben benieuwd wat mijn rechten en plichten zijn!

Vr. gr. Isabelle

Vincent  maandag 21 november 2016 48:23

Dit geldt voor wettelijke en bovenwettelijke. In de door u geschetste situatie kan een werkgever de werknemer niet dwingen om de vakantiedagen op te nemen.

Tamer Kasoglu  donderdag 10 november 2016 05:16

Hallo,

Uit bovenstaande verhaal wordt duidelijk dat als de werkgever je bijvoorbeeld 1,5 maand voor einde contract op non actief stelt, en de werkgever het contract niet wil verlengen, de werkgever niet mag eisen dat de openstaande bijvoorbeeld 15 vakantiedagen moeten worden opgenomen voor einde dienstverband? Wat als werkgever dit toch eist en daarop staat? Geldt bovenstaande verhaal voor zowel wettelijke als bovenwettelijke vakantiedagen? (atv)

Bij voorbaat dank,

Met vriendelijke groet

Jeremy  dinsdag 8 november 2016 07:16

we kregen vandaag na het indienen van haar ontslag te horen dat mijn partner moet uitwerken en heeft een 2 maanden uitwerk periode. tevens hebben ze aangegeven dat de opzegging pas ingaat op 1-12-2016. gevolg pas kunnen starten 1-2-2017.
de 6 weken aan vakantie willen ze uitbetalen.

wij willen dat de dag van melding opzegging contract ingaat vanaf vandaag en om ze tegemoet te treden 1 maand uitwerken en 1 maand vrij neemt om alles los te laten van deze baan. dus 2 weken laten uitbetalen.

hoe kunnen we dit het best aanpakken.

mvg Jeremy

Ineke  vrijdag 17 juni 2016 31:9

Sinds 1 juni heb ik inplaats van een 15 uren contract een 1 uren contract.
Van mijn vorige contract stonden er nog 7 vakantiedagen, opgebouwd vanaf januari.
Nu zegt mijn werkgever dat ik hier geen recht meer op heb en gewoon opnieuw begin met vakantie uren.
Terwijl ik vakantie had aangevraagd en wel in juni, toen Ik nog niets wist van deze verandering.
Ik werk trouwens vast 20 uur per week!
Ik word niet opgeroepen en werk vast 20 uur per week, sinds twee jaar.
Ook is mij afgelopen week verteld dat ik over de maand juni maar 4.33 uur krijg uitbetaald! dit .i.v.m het nul uren contract.
De rest zal verrekend worden wanneer ik eventueel weg zal gaan!
Ook de van te voren aangevraagde vakantie in juni gaat nu van mijn gewerkte uren van de maand juni af., omdat ik nog geen vakantiedagen heb opgebouwd.
komt er dus op neer dat ik deze nu zelf moet betalen.
Mag dit zomaar? Ik heb gewon gewerkt en krijg niet het geld waarvoor ik gewerkt heb!
Graag u antwoord hierop.
Met vriendelijke groet
Ineke

CU  woensdag 11 mei 2016 17:13

ik weet niet tot wie ik die vraag kan richten.
Ik zou eventueel met pensioen gaan op 1/1/2017. Iemand maakte de opmerking vermits is gans 2016 heb gewerkt ik eigenlijk recht heb op mijn 22 dagen vakantie. Kan ik mijn werkgever vragen om de maand januari 2017 in verlof te gaan en pas op 1/2/2017 met pensioen? vriendelijke groeten

Anoniem  donderdag 28 april 2016 28:13

Mijn 38 uur contract loopt 1 juni 2016 af.
Ik heb ander werk gevonden en ze willen graag dat ik zo snel mogelijk begin.
Deze week ga ik mijn ontslag indienen zodat ik de maand mei alleen nog verplicht hoef uit te werken.
Ik heb nog veel verlof dagen die ik graag wil opnemen.
Kan en mag mijn baas voor mij beslissen of hij deze uitbetaald?
Ik wil graag eerder stoppen zodat ik sneller kan beginnen bij mijn nieuwe baan.
Bedankt alvast!

Roziena Nazir  dinsdag 26 april 2016 25:10

Ik werk 32 uur en ga stoppen met werken bij mijn huidige werkgever ik werk 32 uur en mijn contract loopt 01-07 af ik neem vanaf vandaag vakantie op tot midentiteit juni en daarna onbetaald verlof en begin bij mijn nieuwe werkgever 23-05 kan dat kwaad ? ik kreeg namelijk te horen van een collega dat ik belasting problemen kan oplopen ?

Bij voorbaat dank

Mo  vrijdag 26 februari 2016 41:17

Aan het einde van mijn contract had ik nog zowel vakantiedagen als +uren. Welke uren mag een werkgever als eerste verrekenen met het opnemen bij opzegging contract?

Denise Cum  donderdag 17 December 2015 37:13

Goedendag, Ik kreeg 1 december te horen dat mijn contract per 15 januari 2016 niet wordt verlengd. Op 8 december heb ik verlof aangevraagd voor de laatste twee weken van mijn contract. Gedurende mijn 7 maanden contract heb ik geen vakantieverlof opgenomen. Graag hoor ik of ik in mijn recht sta om mijn vakantiedagen op te nemen. Of dat de manager in haar recht staat mij dit te weigeren.

Bij voorbaat dank

daphne  maandag 14 December 2015 32:21

Ik heb een contract van 17,5h en moet nog 14,5h verlof opnemen. Maar wij werken met flexibele uurroosters en ik zou die week 24,5h moeten werken. Nu vroeg ik me af of dit kon?
een contract voor 17,5h hebben, verlof opnemen en toch nog extra uren werken?

Alvast bedankt

dinsdag 1 December 2015 55:17

Gister (30-11-2015) heb ik te horen gekregen dat mijn contract per 1 januari 2016 niet wordt verlengd maar ik heb nog een aantal vakantie uren staan. Mag ik zelf beslissen of ik deze wil opnemen of laten uitbetalen? Mijn voorkeur gaat uit naar het opnemen van deze uren in de laatste week van december, dit is ook de laatste week van het einde van het dienstverband. Grote kans dat mijn werkgever niet akkoord gaat in verband met de feestdagen, kan ik dan nog iets doen of moet ik het met mijn werkgever overeenkomen wanneer ik mijn vakantiedagen zal opnemen? Kan mijn werkgever dan ook iets doen als ik ‘plotseling’ ziek word? Ik weet wel dat hij mijn uren dan niet in mag ruilen voor de dagen dat ik ziek ben omdat hij niet mag beslissen of ik echt of nep ziek ben. De arbo arts zal mij dan eerst ziek moeten verklaren en dat gaat niet meer in zo’n korte tijd.

Niels van klingeren  dinsdag 24 november 2015 35:1

Ik heb op 10 november te horen gekregen dat mijn jaar contract per 1 januari niet verlengt word. Nu ben ik die zelfde dag op t werk van een ladder naar benden gevallen. En ziet ik nu thuis met pijn in de rug. 2 maal geprobeert te werken maar weer naar huis gegaan. Alleen nu dreigt mijn leiding gevende dat ik mijn vakantie dagen dan maar moet opnemen aangezien dit bijna nog een hele maand is. Mag hij dit eisen van mij? Volgens mij niet.

Hoop van u te horen,

N. Van klingeren

Joke  zaterdag 3 oktober 2015 27:21

Ik heb een contract voor gemiddeld 17 uur per week. Ik werk echter al geruime tijd 35 uur of meer per week.
Aangezien ik een wia uitkering heb en 20 uur per week mag/kan werken, is met mijn werkgever overeen gekomen dat ik de overige uren als tijd-voor-tijd mag schrijven.
Nu wordt mijn contract miv 1 januari niet verlengd. Zoals het nu gaat zal ik aan het eind van het jaar 240 tijd-voor-tijd uren hebben. Dat staat dus in mijn geval gelijk aan 12 weken.
Ik kan dus onmogelijk alle tvt-uren opnemen.
Echter, om mijn recht op wia-uitkering niet kwijt te raken kan ik ze ook niet laten uitbetalen.

Heeft u een passende oplossing voor dit probleem? ??

Bvd,

Joke

Mandy  dinsdag 7 juli 2015 33:12

Ik bevind me in dezelfde situatie als Tijs. Ben ook geinteresseerd in het antwoord hierop.
(Thijs dinsdag 5 mei 2015 13:15)

Thijs  dinsdag 5 mei 2015 13:15

Als werknemer heb ik mijn arbeidscontract per 30-04-2015 opgezegd. Hiermee trad mijn maand opzegtermijn in werking, zodat ik op 01-06-2015 kan beginnen bij mijn nieuwe werkgever. Nu is het zo dat het tamelijk druk is op mijn huidige werk en dat mijn werkgever hierom liever in het geheel mijn vakantiedagen uitbetaalt, in plaats van dat ik (een deel van) mijn vakantiedagen opneem. Ik heb dit liever niet en zou op z’n minst een week vakantie op willen nemen. Hoe pak ik dit aan? Kan mijn huidige werkgever mij eenzijdig verplichten dat ik geen dagen opneem, maar deze dus volledig uitbetaald worden?

jan stehouwer  maandag 9 maart 2015 55:10

vraag,als ik van werkgever verander,met nog 5 weken snipperdagen die ik opneem kan ik dan al bij mijn nieuwe werkgever beginnen i.v.m. verzekering e.d.

Gerard Knibbe  donderdag 27 november 2014 16:16

mijn contract loopt af op 20 december. Nu wil ik mijn vakantiedagen opnemen in plaats van laten uitbetalen. Mijn werkgever echter weigert hieraan mee te werken omdat hij mij in wil blijven zetten tot einde contract.
Staat hij in zijn recht? Kan hij mijn aanvraag weigeren?

nick de la beij  zondag 16 november 2014 29:15

Begin deze maand heb ik te horen gekregen dat op 30 november mijn jaar contract niet word verlengt.
Nu wilt mijn werkgever dat ik mijn laste vakantie uren verplicht opneem. Dat mag toch niet zomaar?

Ik werk op basis van een nul uren contract maar wel al een heel jaar lang altijd gemiddeld 40 uur per week gewerkt. Mag hij dan nu zomaar de laste twee weken mij uitroosteren zodat ik niet meer hoef te komen? En hij dus geen kosten aan mij heeft.

Hoor het graag hoe dit in elkaar zit!

Bij voorbaat dank

Arjen  vrijdag 12 september 2014 03:11

Mijn contract bepaalde tijd eindigde 1 juli dit jaar, op 5 juni werd dit mij medegedeeld dat mijn contract niet verlengd werd, omgezet werd naar contract onbepaalde tijd.
Daarbij moest ik gelijk een brief tekenen dat het gelijk, 5 juni, mijn laatste werkdag was. Volgende dag is de telefoon opgehaald door een leidinggevende, einde v.d. maand heb ik de auto v.d. zaak ingeleverd die ze feitelijk ook al een dag later ,,even wilden komen ophalen,,.

Nu in de eindafrekening hebben ze mijn vakantiedagen niet uitbetaald, circa 22 nog, hiernaar geïnformeerd hoe dit zat, daarbij werd aangegeven dat vanaf 5 juni ik mijn vakantiedagen heb opgenomen…….
Dit zonder mijn medeweten en of toestemming, ik weet niet beter dan dat ik vanaf dat moment op non actief werd gesteld want het was van hun kant niet wenselijk dat ik nog langs de klanten zou gaan, dit ondanks m`n harde inzet voor het bedrijf en de lovende functioneringsbeoordeling enkele weken ervoor…….

Mag dit zomaar?

Myriam Knappstein  donderdag 28 augustus 2014 15:11

Ik heb mijn baan als intrimmer per 1 oktober 2014 opgezegd. Op dit moment heeft mijn werkgever geen opdracht voor mij. ( ik heb een contract voor onbepaalde tijd, dus word ik gewoon tot einde dienstverband uitbetaald)
Mijn werkgever verwacht ook niet dat zij voor deze laatste maand nog een opdracht voor mij zullen vinden en daarom zit ik nu 3 dagen (4 uur per dag) in de week bij mijn werkgever op kantoor voor allerlei klusjes. Zij willen nu dat ik mijn resterende vakantieuren (130 uur) opneem.
Ik wil ze laten uitbetalen, maar mijn werkgever zegt nu dat ik in dat geval 5 volle dagen per week op kantoor kom. Waar ik niets kan doen.
Wat kan ik nu het beste doen? Kan mijn werkgever mij verplichten om de uren op te nemen en kunnen zij mij verplichten om op kantoor te komen, terwijl ik normal gesproken nooit op kantoor ben omdat ik elders bij opdrachtgevers mijn werkzaamhedne verricht?

jeroen simons  woensdag 30 juli 2014 12:11

Mijn contract loopt per 31 augustus 2014 af en mijn werkgever wil dat ik twee verlof opneem. Ik heb echter maar 3 dagen staan, dus dan zal dat onbetaald verlof zijn. Daar zit ik niet op te wachten. In onze personeelsgids staat dat iedere werknemer verplicht is om twee weken op te nemen.
Mag mijn werkgever mij dwingen om verlof op te nemen?

Jos Stolk  woensdag 19 februari 2014 54:20

Mijn arbeidscontract wordt beëindigd op 14-06-2014.
Vanaf dat moment ben ik dus AOWer en aangezien ik niet zo’n geweldig pensioen heb opgebouwd,een dochter van 23 zonder werk thuis heb zitten,ziet mijn toekomst er niet rooskleurig uit.
Het liefst zou ik door willen werken weliswaar in een afgeslankte vorm maar mijn werkgever wil daar niets van weten.Jammer maar helaas.
Hij wil dat ik mijn opgespaarde dagen opneem maar ik wil dat hij ze uitbetaald,het zijn er tenslotte 56 en dat geld kan ik goed gebruiken.
Mag hij zonder meer mij daar toe verplichten?
Groeten Jos Stolk

Koenekoop  dinsdag 24 september 2013 47:21

Ik ben geinteresseerd in het antwoord op de vraag van richard van Meetelen van 30 juli 2013

richard van Meetelen  dinsdag 30 juli 2013 37:17

Ik kreeg gister te horen dat mijn contract van 6 maanden niet wordt verlengd, geheel onverwachts, mijn contract zou eind augustus aflopen. Nu hoef ik van mijn werkgever de laatste maand niet meer te komen. Dus ben ik op non-actief gezet. Vandaag krijg ik een brief dat dit mij mijn vakantiedagen kosten die ik in die 6 maanden heb opgebouwd. Mag dit? Ik wil best die laatste maand nog werken, maar van mijn werkgever hoeft of mag dat dus niet. Hij mag toch niet zomaar mij mijn vakantiedagen afpakken zonder dit te overleggen met mij? Ik hoor graag hoe dit juridisch in elkaar zit.

Bij voorbaat dank

Een reactie plaatsen

Uw e-mailadres wordt niet aan andere bezoekers getoond