Uw loon wordt te laat betaald, waar heeft u recht op?
22:39 uur Vincent | 10 ReactiesUw werkgever is verplicht uw loon tijdig te betalen. Als uw loon wordt berekend over een bepaald tijdvak dan moet het direct na afloop van dat tijdvak worden betaald. Meestal is het loontijdvak een maand of vier weken en moet het loon dus na afloop van die periode door uw werkgever betaald zijn.
Als uw werkgever uw loon niet op tijd betaald, heeft u recht op de wettelijke verhoging en de wettelijke rente.
De wettelijke verhoging is een boete die uw werkgever moet betalen over uw brutoloon en dient als prikkel voor uw werkgever om het loon op tijd te betalen. Deze boete kan oplopen tot 50% van het te laat betaalde loon.
De hoogte van de boete hangt af van het aantal dagen dat uw werkgever te laat is met betalen. Over de eerste drie vertragingsdagen betaalt uw werkgever geen verhoging. Over vertragingsdag vier tot en met acht betaalt hij vijf procent van uw bruto dagloon en vanaf vertragingsdag negen betaalt hij één procent. Dat betekent dat op de 34e vertragingsdag de maximale boete van 50% is bereikt. De boete is dus aanzienlijk en loopt snel op.
De wettelijke verhoging moet uw werkgever ook betalen als hij te laat is met het betalen van provisie, tantième, vakantietoeslag of niet-genoten vakantiedagen.
Als uw werkgever niet bereid is deze verhoging vrijwillig te betalen dan kunt u de kantonrechter verzoeken hem hiertoe te veroordelen. Daarbij dient u wel rekening te houden met de
bevoegdheid van de rechter om de wettelijke verhoging te matigen tot een bedrag dat hem met het oog op de omstandigheden billijk voorkomt. De praktijk leert dat rechters vaak gebruik maken van hun matigingsbevoegdheid. Een matiging van de wettelijke verhoging tot 20% komt regelmatig voor.
Naast de wettelijke verhoging heeft u bij te late betaling ook recht op de wettelijke rente. De wettelijke rente is verschuldigd over de periode dat het brutoloon inclusief wettelijke verhoging niet betaald wordt. Anders dan de wettelijke verhoging kan de wettelijke rente door de rechter niet gematigd worden.
Dus zorg dat u in geval van te late betaling van uw loon ook verzoekt om betaling van de wettelijke verhoging en wettelijke rente over de vertraging.
Heeft u vragen, bel ons dan gerust op telnr. 020 8202623.
Groeten van Flexadvocaten,
Roelien Huges
Reactie(s)
Hoe zit dit precies met een transitievergoeding? Betaal je dan ook de wettelijke verhoging en Rente over de transitievergoeding + wettelijke verhoging? Of alleen over de wettelijke verhoging?
Ik kreeg geen vakantiedagen voor 2014, 2015, 2016,2017. Wat is de boete
mijn werkgever zal vlees.
Mijn zoon (17) is na een onbetaalde stageperiode op 20-6-2016 begonnen bij dit zelfde ICT bedrijfje in Waddinveen. 0- uren contract waarbij hij in juli en augustus echt heel wat uurtjes gewerkt heeft. Nu is het 10-9 en heeft hij nog steeds geen salaris over juli ontvangen. Werkgever heeft na mailwisseling op 6-9 per mail bevestigd dat het eind van de week financieel afgerond zou zijn. Nu nog niks binnen..ondertussen heb ik mijn zoon ontslag laten nemen, want bij zo een werkgever wil je niet werken. Wij moesten begrijpen dat hij maar een klein bedrijfje is. Wat te doen? Mijn zoon heeft PDD-NOS en hecht veel waarde aan vertrouwen en structuur. Nou ik kan u zeggen dat zijn ex-werkgever dit even helemaal kapot heeft gemaakt.
sedert 1.6.2015 recht op salaris mei 2015 plus vakantiegeld plus eindafrekening; heb per 1.6.2015 contract niet verlengd; via het uwv heb ik wel het geld mogen ontvangen in december 2015 (ruim 6 mnd later), maar heb recht op wettelijke verhoging en wettelijke rente; wat is de juiste route die ik moet bewandelen om aan de wettelijke gelden te komen
Ik heb in 1979 van februari tot augustus gewerkt op de bloemenveiling ccws in westland.de afspraak was een bedrag van 1800 gulden per maand maar ik kreeg maar de helft,900 gulden.kan ik mijn ex-werkgever om loonvordering,wettelijke verhoging en wettelijke enrente vragen en zo hy dat weigert heeft een advocaat hierby inschakelen wel zin?hoeveel wettelijke rente en -verhoging zou ik dan moeten krygen? Groetjes johnny edgar ekhorst
Wij hebben na een uitspraak van de rechter een vergoeding ontvangen voor het te laat betalen maar moet de werkgever over het gehele bedrag loonbelasting aftrekken ( ook over de rente bedragen en boete).
alvast bedankt voor een reactie
Mijn werkgever is nu meer dan 34 dagen te laat met uitbetalen van provisie
Gaat dit verhaal dan ook voor mij op?
Groet
Henk
Beste Roelien,
Erik heeft gelijk, of zien wij iet over het hoofd ?
Groet,
Henny
Hier staat vermeld “vertragingsdag vier tot en met acht betaalt hij vijf procent van uw bruto dagloon”. Weet u zeker dat de boete een percentage van het bruto dagloon is, want moet dit niet zijn een percentage van het totale bruto maandloon? Ik verwijs naar 7:625 BW.
Wordt deze wettelijke rente berekend over het te laat betaalde bruto loon over over het netto equivalent?