05-06

Flex B.V.: waarom / voor wie / wat is het?

11:00 uur | 4 Reacties

Het ziet er nog steeds naar uit dat de flex B.V. per 1 juli 2012 wordt ingevoerd

Waarom
Het overgrote deel van de ondernemingen in Nederland bestaat uit eenmans-B.V.´s of ZZP-ers. En voor deze hele groep is het B.V. recht onnodig omslachtig. Bovendien is het relatief duur om een B.V. op te richten. Het gevolg is bijvoorbeeld dat de 100% aandeelhouder bijvoorbeeld nog steeds met zichzelf moet vergaderen voor het nemen van bepaalde besluiten. Daarnaast schrikt de normale B.V. –  vanwege de kosten ervan – velen af waardoor een grote groep ZZP-ers met hun hele privéhuishouden risico lopen. Zij drijven immers een eenmanszaak en die biedt geen enkele beperking van aansprakelijkheid.

Voor wie
De flex B.V. is voor iedere ondernemer. Voor beginnende ondernemers is de flex B.V. geschikt omdat de kosten voor oprichting beduidend lager zijn.  Voor de enige aandeelhouder in een normale B.V. is de flex B.V. geschikt omdat hij van vele onnodige formaliteiten verlost zal zijn. En voor grotere ondernemingen is de B.V. geschikt omdat zij de statuten veel verder dan thans naar eigen inzicht kunnen vormgeven. Daarnaast biedt de flex B.V. ook extra mogelijkheden in de vorm van winstrechtloze aandelen of stemrechtloze aandelen. Met vooral dit laatste zullen vele STAK constructies niet langer meer nodig zijn. Daarmee is de flex B.V. ook bij uitstek geschikt voor bedrijfsopvolging, familiebedrijven of ondernemingen met (personeels-) participaties.

Wat is het?

  • de Flex B.V. is een rechtspersoon, net als de B.V. Maar de regels waaraan de flex B.V. is gebonden zijn eenvoudiger. Enkele voorbeelden:
  • de kosten voor de oprichting zijn beduiden lager;
  • een eigen inbreng van € 18.000,- is niet meer nodig;
  • het is niet langer noodzakelijk dat bestuur en de aandeelhouders formele vergaderingen organiseren om bepaalde besluiten te kunnen nemen;
  • er kunnen stemrechtloze aandelen of winstrechtloze aandelen uitgegeven worden (daarmee worden vele STAK-constructies overbodig);
  • statuten kunnen makkelijk aan de wensen worden aangepast, diverse zaken hoeven niet meer per statuut geregeld te worden.

Vragen?
Wilt u ook een flex B.V?
Of Wilt u meer weten over de flex B.V.? Vraag het Flexadvocaten!
Frank Meijers

Reactie(s)

Jacqueline  donderdag 27 December 2012 00:9

Beste meneer Meijers,

Voor mijn schoolproject ben ik aan het uitzoeken of het voordelig is om van een Eenmanszaak naar een B.V. (Flex B.V.) te gaan. Nou zie ik op internet verschillende kosten omdat het natuurlijk nog redelijk nieuw is maar wat zijn nou de kosten die je maakt voor een Flex B.V. Jaarlijks en bij het oprichten?

Met vriendelijke groet,

Jacqueline

Marie-Louise  vrijdag 29 juni 2012 40:21

Ik ga binnenkort participeren in het bedrijf waar ik werk. Daartoe moet ik een holding oprichten. Wat is raadzaam? Wachten tot 1 oktober ivm de flex bv, of gewoon nu oprichten?

Vriendelijke groet,

Marie-Louise

Frank Meijers  woensdag 13 juni 2012 03:10

Geachte mevrouw,

De nieuwe B.V. wetgeving leent zich bij uitstek om een holdingstructuur op te stellen. De verschillende B.V.´s zijn nog beter dan voorheen naar wens in te richten. Voor een passend advies is uiteraard van belang te weten wat precies die wensen zijn. Daarover adviseer ik u graag persoonlijk.

Met vriendelijke groet,
Frank Meijers

anoniem  maandag 11 juni 2012 26:16

Geachte heer, mevrouw,

Graag ontvang ik van u meer informatie zodra deze bekend is over de Flex BV.

Wij zijn op dit moment een VOF en wij willen ons bedrijf inbrengen in een Flex BV om onze aansprakelijkheid te beperken, en om ons bedrijf in de toekomst makkelijk te kunnen verkopen.

Graag zouden wij willen weten of het ook mogelijk is om een holdingstructuur op te zetten met één Flex BV als Holding en een Flex BV als werkmaatschappij.

Met vriendelijke groet,

geanonimiseerd i.v.m. privacy

Een reactie plaatsen

Uw e-mailadres wordt niet aan andere bezoekers getoond