Lenteakkoord: ontslagrecht op de schop!
11:18 uur Roelien Huges | 3 ReactiesDe kranten staan er bol van, de details van het lenteakkoord (het akkoord dat VVD, CDA, D66, Groen Links en ChristenUnie sloten) zijn bekend geworden.
Eén van de hervormingen volgens dit akkoord is dat het vanaf 2014 makkelijk wordt om werknemers te ontslaan. De ontslagprocedure moet sneller en goedkoper.
Wat houden de plannen concreet in?
Het ontslag wordt straks niet meer vooraf getoetst, maar achteraf. Een werkgever hoeft geen toestemming meer te vragen aan de rechter of het UWV om het dienstverband te beëindigen. De ontslagen werknemer kan na een hoorprocedure binnen het bedrijf naar de rechter stappen als hij of zij het niet eens is met het ontslag.
Ook gaat de ontslagvergoeding omlaag, werknemers krijgen straks maximaal een kwart maandsalaris per gewerkt jaar mee, met een maximum van een half jaarsalaris. Deze vergoeding kan gebruikt worden voor bijscholing of het vinden van een nieuwe baan. Daarnaast dient de werkgever de kosten van de eerste zes maanden van de WW-uitkering van
de ontslagen werknemer te gaan betalen.
Dat het ontslagrecht wordt versoepeld en het straks voor bedrijven een stuk goedkoper wordt om mensen te ontslaan lijkt mij een goede zaak. De huidige ontslagvergoedingen vormen nu vaak aanzienlijke kostenposten. Maar dat de hervormingen ook zullen leiden tot lagere werkloosheid zoals wordt verondersteld, is natuurlijk maar zeer de vraag. Een
dergelijk verband is ook niet zichtbaar in ons omringende landen met een soepel ontslagrecht. Afwachten dus, sowieso natuurlijk of de plannen straks worden doorgevoerd!
Groeten van Flexadvocaten,
Roelien Huges
Reactie(s)
Ben het helemaal eens met P. Veltman
Oudere werknemers eruit en jonge aannemen. En inderdaad voor de ouderen is er dan geen werk meer. Nog meer armoede. De rijken worden maar rijker en de rest kan stikken.
Het werd wel tijd dat hier iets aan ging gebeuren. De vergoedingen waren soms wel erg hoog, drie jaarsalarissen of meer. Dat hakt er bij elke werkgever flink in, vooral als ze klein zijn. Het kan de genadeklap zijn binnen het MKB. Failliet om dat reorganiseren te duur is.
Nu nog zorgen dat er echt een hard maximum komt om de gouden parachutes van directeuren aan te pakken en natuurlijk zorgen dat ook ambtenaren vergelijkbare regels krijgen.
volgens mij, is bovenstaande een vrijbrief
om oudere werknemers die lang in dienst zijn
te ontslaan.
met als excuus, ze kunnen niet meer meekomen
weing flexibel, vindt zeer slechte zaak.
v.b 35 jaar ( 55 jaar oud ) gewerkt voor een bedijf.
wordt je ontslagen, wat is je toekomst.
geen baas die je meer aanneemt.
De werkgever hoeft weing te betalen in vergelijking met de vorige regeling
Gaarne u reactie