17-04

De informatiebeschikking: een probleem op zich?

16:13 uur | Reageren

Onder deze titel verscheen deze week een artikel van onder meer ondergetekende in het tijdschrift ‘Het Register’.

Vanaf 1 juli 2011 is de informatiebeschikking in de wet opgenomen. Kort gezegd houdt deze regeling in dat als niet is voldaan aan een inlichtingenverzoek of aan de administratieplicht de inspecteur de bewijslast pas kan omkeren en verzwaren als hij een informatiebeschikking heeft genomen en deze onherroepelijk is geworden.

Op zichzelf een nuttige regeling maar de wet kent een aantal (uitvoerings)problemen die tijdens de parlementaire behandeling niet zijn onderkend en/of behandeld.

Een van die problemen doet zich voor als de inspecteur een informatiebeschikking neemt omdat niet aan de administratieplicht zou zijn voldaan.

Indien de inspecteur vindt dat niet aan de administratieplicht is voldaan en hij de bewijslast wil omkeren en verzwaren, moet hij een informatiebeschikking nemen.

De conclusie dat niet aan de administratieverplichting is voldaan, vindt meestal plaats op basis van een boekenonderzoek.

Het rapport van het boekenonderzoek bevat naast de conclusie dat niet is voldaan aan de administratieplicht veelal ook de consequenties voor de belastingheffing en eventuele boeten.

Voor invoering van de informatiebeschikking kon over de belastingaanslagen, boeten en de administratieplicht in een procedure worden opgekomen.

Nu moeten niet alleen meerdere procedures worden gevoerd, maar kunnen deze procedures ook niet meer gelijktijdig worden gevoerd.

Eerst nadat procedure over de administratieplicht is afgerond en de informatiebeschikking onherroepelijk is geworden, kan de inspecteur de belastingaanslagen vaststellen en boeten opleggen.

Daarna kan bezwaar worden gemaakt tegen de belastingaanslagen en de boeten.

Dit betekent niet alleen langer procederen en meer kosten, maar ook een veel langere termijn waarin belanghebbende in onzekerheid verkeert over de hoogte van de belastingschuld en de boeten.

Ik vraag mij af wat belanghebbende hiermee is opgeschoten.

Groeten van Flexadvocaten,

Diana Jansen

Reactie(s)

Een reactie plaatsen

Uw e-mailadres wordt niet aan andere bezoekers getoond