29-12

Bestuurder (beurs) NV geen werknemer meer

22:08 uur | Reageren

De bestuurder van een beursgenoteerde vennootschap die nu vaak werkzaam is op basis van een arbeidsovereenkomst, kan dat straks niet meer als de nieuwe Wet bestuur en toezicht in werking is getreden.

Die wet bepaalt namelijk dat de rechtsverhouding tussen een bestuurder en een (beurs) NV niet meer wordt aangemerkt als een arbeidsovereenkomst. Naar verwachting zal de bestuurder dan werkzaam zijn op basis van een overeenkomst van opdracht. Overigens heeft de nieuwe wet geen invloed op bestaande arbeidsovereenkomsten, deze blijven bestaan. Er kunnen na de invoering van de wet alleen geen nieuwe arbeidsovereenkomsten meer worden aangegaan.

Wat zijn de gevolgen van deze nieuwe status van de bestuurder? De belangrijkste is wel dat hij geen bescherming meer kan ontlenen aan het arbeidsrecht. Het ontslagrecht is bijvoorbeeld niet meer van toepassing en tijdens ziekte hoeft er niet meer te worden doorbetaald als dat niet gergeld is. De verandering betekent dan ook dat de bestuuder bij aanvang van de opdracht alle gemaakte afspraken goed in de overeenkomst moet neerleggen  omdat de wettelijke regels van opdracht summier zijn en minder bescherming bieden.

Fiscaal gezien behouden de bestuurders van de NV wel de status van werknemer, een zogenoemd fictief dienstverband met als gevolg dat de fiscale regels voor werknemers van toepassing blijven.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de wet op 1 januari 2012 zou worden ingevoerd, maar die datum is verschoven. De nieuwe streefdatum is nu 1 juli 2012.
Groet,

Roelien

 

Reactie(s)

Een reactie plaatsen

Uw e-mailadres wordt niet aan andere bezoekers getoond