Loonsancties: opschorten of stopzetten?
22:52 uur Roelien Huges | 1 ReactieVaak worden de termen loon opschorten en loon stopzetten door elkaar gebruikt. Maar dat is niet juist, wat is het verschil?
Het loon kan tijdens ziekte worden opgeschort als de werknemer de werkgever niet in staat stelt te controleren of hij wel recht heeft op loon (met andere woorden of de werknemer zich wel houdt aan de gemaakte afspraken over het ziekteverzuim.) De werknemer moet daartoe de controlevoorschriften van de werkgever opvolgen, mits deze redelijk zijn en schriftelijk gegeven. Het doel van het opschorten van loon is een pressiemiddel om alsnog tot naleving van de controlevoorschriften te komen. Zodra de werknemer voldoet aan de controlevoorschriften, heeft hij alsnog recht op het ingehouden loon.
Bij stopzetting van het loon tijdens ziekte is dat anders, dat betekent dat de werknemer- indien de sanctie terecht is opgelegd – nooit meer loon over de periode van de loonstaking zal ontvangen. De gronden om tot stopzetting van het loon over te gaan tijdens ziekte zijn: het gedrag van de werknemer is er opzettelijk op gericht om ziek te worden, de werknemer heeft valse informatie verstrekt , de werknemer belemmert of vertraagt de genezing, de werknemer weigert passende arbeid te verrichten, de werknemer verleent geen medewerking aan voorschriften of maatregelen voor het verrichten van passende arbeid of de werknemer komt zijn re -integratieverplichtingen niet na.
Als de grond voor weigering zich niet meer voordoet, herleeft het recht op loon en dient het loon vanaf die datum weer betaald te worden, maar dus niet – zoals bij opschorting – met terugwerkende kracht.
Voor beide sancties geldt dat de grond voor weigering of opschorting aan de werknemer binnen een redelijke termijn moet worden medegedeeld. Hoewel het niet vereist is, is het wel raadzaam dit schriftelijk te doen, waarbij ook vermeld dient te worden of het om opschorting of stopzetting gaat.
Sowieso is het verstandig een goed dossier op te bouwen voordat wordt overgegaan tot loonsancties. Bij Flexadvocaten kunnen wij u daarbij helpen!
Groet,
Roelien
Reactie(s)
Hallo, allereerst is het verhaal duidelijk.
Maar hoe zit het als de werknemer overal aan mee heeft gewerkt. Weer volledig aan het werk was, vervolgens zich ziek meld na 6 weken. En dan een brief in huis krijgt met de mededeling dat het loon is stopgezet?
Vriendelijke groeten,