01-11

Regeerakkoord van 29 oktober 2012 : wat zijn de gevolgen voor het ontslagrecht?

19:24 uur | Reageren

Jarenlang is er gediscussieerd over de noodzaak om het ontslagrecht te moderniseren, de zogenoemde BBA procedure (het nodig hebben van een vergunning om te mogen ontslaan) is niet meer van deze tijd en de huidige maatschappij heeft behoefte aan flexibiliteit. Of dat wordt gerealiseerd met de voorgenomen maatregelen is nog maar de vraag.

Wat gaat er veranderen?

–      De preventieve ontslagtoets blijft gehandhaafd (in het Lenteakkoord werd die nog afgeschaft), maar nu in de vorm van een verplichte adviesaanvraag bij het UWV (de ontslagvergunningsaanvraag bij het UWV komt te vervallen).

–      De route om arbeidsovereenkomsten te ontbinden via de kantonrechter vervalt (die weg kan alleen nog bewandeld worden als er sprake is van een opzegverbod of van een tijdelijk contract waarin geen tussentijdse opzegmogelijkheid is overeengekomen).

–      Werkgevers zullen bij een ontslag een transitiebudget moeten betalen, tenzij het ontslag is ingegeven door de financiële situatie van de werkgever en de werkgever failliet zal gaan als hij aan die verplichting moet doen. Het transitiebudget bedraagt een kwart maandsalaris per gewerkt dienstjaar met een maximum van vier maandsalarissen.

–      De bestaande opzegtermijn van 1 tot 4 maanden, afhankelijk van de duur van het dienstverband, blijft bestaan.

–      Als de werkgever afwijkt van een negatief ontslagadvies van het UWV, kan de rechter de opzegging ongedaan maken.

–      De ww premie voor de werkgever wordt verhoogd.

–      De duur van een ww-uitkering wordt maximaal 24 maanden: 12 maanden gerelateerd aan het laatstverdiende salaris en 12 maanden gerelateerd aan het wettelijk minimumloon.

–      Een werknemer kan zich wel altijd tot de rechter wenden na een gegeven ontslag, die de opzegging zal toetsen aan criteria die hetzelfde zijn als de criteria die het UWV hanteert. Als de rechter – die het UWV advies zwaar zal laten wegen – het ontslag onterecht vindt kan hij een vergoeding toekennen. De vergoeding bedraagt maximaal een half maandsalaris per gewerkt dienstjaar met een grens van Euro 75.000,-. Als de werkgever is afgeweken van een negatief ontslagadvies van het UWV kan de rechter het ontslag ongedaan maken.

–      Bij cao mag worden afgeweken van het afspiegelingsbeginsel, dat bepaalt dat ontslagen evenwichtig moeten worden gespreid over de verschillende leeftijdsgroepen.

–      Het ontslagrecht van ambtenaren wordt in overeenstemming gebracht met het ontslagrecht van werknemers buiten de overheid.

Wordt het er allemaal overzichtelijker en flexibeler op? Ik heb niet direct de indruk maar nadere invulling zal dit verder uitwijzen. Wat staat vast dat de maatregelen ingrijpend zijn en het ontslagrecht drastisch gaat veranderen. Ik houd u op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.

Groeten van Flexadvocaten,

Roelien Huges

Reactie(s)

Een reactie plaatsen

Uw e-mailadres wordt niet aan andere bezoekers getoond