26-06

Verzekeraar aanbestedingsplichtig

17:10 uur | Reageren

De voorzieningenrechter Breda oordeelde op 19 juni 2014 dat zorgverzekeraar CZ aanbestedingsplichtig is. Dat is interessant want tot op heden waren de verzekeraars niet aanbestedingsplichtige, private partijen.

Dat is goed nieuws voor alle toeleveranciers van zorgverzekeraars. De praktijk van open contracteringsrondes waarin de verzekeraar een geselecteerd aantal bedrijven om offertes vroeg en zelf al had bepaald wat de maximum prijs wordt komt daarmee onder druk te staan.

De praktijk waarbij de hele opdracht aan een enkele partij werd gegeven komt daarmee eveneens onder druk te staan. Dit zou wel eens een onredelijke eis kunnen zijn of in strijd met de bepaling dat niet onnodig samengevoegd mag worden.

De praktijk waarbij contractanten verplicht werden om bij een bepaalde fabrikant in te kopen (waarvoor de verzekeraar een kick-back (couvert beleid) afspraak had gemaakt met die zelfde fabrikant) komt daarmee ook onder druk te staan. De verplichting om bij een door de verzekeraar geselecteerde fabrikant in te kopen staat immers niet in een redelijke verhouding tot het voorwerp van de opdracht.

Uiteraard gaat CZ van deze uitspraak in hoger beroep. Het is dus nog even afwachten hoe lang de aanbestedingsplicht van zorgverzekeraars voortduurt.

 

Frank Meijers
juni 2014

 

 

 

Reactie(s)

Een reactie plaatsen

Uw e-mailadres wordt niet aan andere bezoekers getoond