15-07

En wanneer: wettelijke rente

12:39 uur | Reageren

Een vervolg op mijn vorige blog. De volgende vraag is wanneer de wettelijke rente verschuldigd is.

Stel, je stuurt een factuur met een betalingstermijn van veertien dagen. Vanaf de vijftiende dag is je schuldenaar dan eigenlijk al de wettelijke rente (consument) en wettelijke handelsrente (ondernemer) verschuldigd. Je krijgt hem niet automatisch; als schuldeiser moet je deze wèl vorderen.

Ook in een procedure bij een rechter moet je de wettelijke rente vorderen. Deze is dan verschuldigd vanaf het tijdstip (of tijdstippen) dat de rechter in het vonnis bepaalt.

Wat als er nou helemaal geen termijn is afgesproken of bepaald? Dan heeft de wet daar een oplossing voor. In principe is dan de wettelijke rente na 30 dagen verschuldigd. En moet de schuldeiser vanaf de 31e dag de rente betalen.

De wettelijke rente is geen gefixeerd percentage. Deze wordt ieder half jaar opnieuw vastgesteld.

Je kan natuurlijk ook het heft in eigen handen nemen en zelf een rente overeenkomen. Deze kan je opnemen in de overeenkomst of in je algemene voorwaarden. Dan ben je niet afhankelijk van de hoogte van de wettelijke rente, maar stel je zelf vast. Deze contractuele rente kan hoger zijn dan de wettelijke (handels)rente, maar mag ook weer niet onredelijk zijn.

Wil je hier meer over weten, dan kan je altijd even contact met een van onze advocaten opnemen. Onze gegevens staan op www.flexadvocaten.nl.

Een zonnige flexgroet,

Margot

 

 

Reactie(s)

Een reactie plaatsen

Uw e-mailadres wordt niet aan andere bezoekers getoond